Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar (Španielsko)

Pedro Almodóvar (celým menom Pedro Almodóvar Caballero) je španielsky filmový režisér, scenárista, producent a bývalý herec. Je držiteľom viacerých Oscarov. V jeho filmoch sa často vyskytuje melodráma, humor, gýč, odvážna farba. Medzi Almodóvarove najrozšírenejšie témy vo filmoch patrí vášeň, rodina a identita. 

Pedro Almodóvar začínal ako filmár v období veľkého kultúrneho uvoľnenia po Francovej smrti. Od sedemnástich rokov žil v Madride, kde sa stal vedúcou osobnosťou undergroundového hnutia „movida madrileña“. Tu pracoval v Španielskej národnej telefónnej spoločnosti a popri zamestnaní hral divadlo, písal pre komiksy a undergroundové časopisy, bol štatistom vo filmoch, spieval s vlastnou punkovou kapelou Almodóvar and McNamara a začiatkom 70-tych rokov začal nakrúcať krátkometrážne filmy na 8 mm formát. Už jeho prvé amatérske filmy sa vyznačujú slobodným a otvoreným myslením a odhodlaním radikálne boriť všetky tabu, najmä tie, ktoré sa týkali sexuality a vnímania úlohy ženy v silne tradicionalisticky založenom Španielsku. Prostredníctvom týchto tém sa kriticky vyjadruje k nefunkčným politickým a spoločenským konvenciám. Almodóvarov charakteristický nezameniteľný štýl z neho urobil jedného z najznámejších režisérov 80-tych rokov. Po uvedení filmu Ženy na pokraji nervového zrútenia, za ktorý získal Felixa ’88 pre najlepšieho mladého režiséra a nomináciu na Oscara, sa ocitol na vrchole svojej filmovej kariéry. Za svoju tvorbu získal početné ocenenia, vrátane dvoch Oscarov za film Všetko o mojej matke (1999) a za scenár k filmu Hovor s ňou (2002).

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít